woensdag 19 november 2014

De Kleuren van Verval

In Suriname kent men naast de Franse Slag(niet douchen maar ff met een washandje de belangrijkste plaatsen afnemen), ook de Franse Kant. Daarmee bedoelt men Frans-Guyana, officieel een van de arrondissementen van Frankrijk.
In oktober was ik er eventjes maar nu, een maand later, kon ik er een paar uur rondlopen. Hetzelfde gold voor Moengo!

Foto van Fred van den Breul

Zoals altijd weer een verslagje in beeld van de hele dag. Ik was met gids Malio, collegaatje Jane en twee toeristen Fred en Tamar. Het is altijd leuk als je met een groepje op stap gaat en dat je om elkaars grappen kunt lachen en het was heerlijk om weer ff droge Hollanse humor te horen!

Op de weg naar Moengo kom je langs het huis van de familie Boldewijn. Ze waren cassavebrood aan het bakken dus gingen we even kijken omdat het wel leuk was voor onze gasten. Meerdere malen heb ik naar die poppen gekeken bij het langsrijden en vandaag heb ik van beiden een, al zeg ik het zelf, een prachtfoto gemaakt.

Bij Saint Laurent liggen er meerdere Goslars. Alleen zijn deze soms niet meer te herkennen omdat ze helemaal begroeid zijn. Door de palmbomen denk je eerder dat het een eilandje is.

Een van de toeristische attracties is de gevangenis waar Papillon heeft gezeten. WDF is dat?! Don't know, er is een film van. Het verhaal van hoe het eraan toeging in zo een gevangenis was wel aangrijpend

Gevangenen lagen met z'n veertigen in deze ruimte, geboeid en als haringen in een ton. Ik kreeg gelijk zo een flits van het donkere ruim van een slavenschip...

In een hoek van een zaal was dan de 'WC' omringd met alleen een muurtje tot borsthoogte. Op meerdere manieren werd je dus slachtoffer van elkaars stank... 

De markt in Saint Laurent. Veel herkenbaars maar toch anders. Dit kruidenbuiltje rook heerlijk en zag er aantrekkelijk uit. Hopelijk nemen de Suris het over want dit is perfect!

Okertjes. De Afrikaanse die volgens mij hier zijn gepland en dan iets langer en dunner zijn geworden. Schijnt goed te zijn tegen diabetes, zag ik ergens voorbijkomen. Deze zijn trouwens lekkerder dan de Surinaamse maar dat komt omdat men je die ook gewoon verkoopt als ze al taai zijn geworden. Helaas niets gekocht want tja... Euro's he!!

Eindelijk dat gevonden wat op tjendol leek. Smaakte erg lekker. Ze noemden het tapioca, waarschijnlijk om de maizenakorrels..

Dit was echt heerlijk! Een bouillon met garnalen, beef and pork EN verse kruiden. Verse basilicum, smeriewirie in het Surinaams, mint, limoen en wat slablaafdjes om te knabbelen. En iets wat mij deed denken aan koriander maar volgens mijn tafelgenoten was het iets anders. Het was trouwens erg leuk om weer eens te zitten aan zo een lange tafel   waar iedereen lekker aanschuift. Dit was voor mij echt het hoogtepunt!!

Zelf vond ik de huisjes en bouwstijl in Saint Laurent erg mooi. Vooral de houten 'shutters'. Dit huisje viel mij op omdat er bij de voordeur een religieuze pop stond, zonder hoofd....

Het Beatrixtheater in Moengo. Nostalgie voor Jane en voor mij prachtig vanwege de kleuren van verval.

'Leuk' om te weten dat de laatste film die werd gedraaid de pornofilm van Snoop Doggy Dog was.... Gezellig met z'n allen in de bios hitsig worden... Nooit begrepen waarom men dat deed...

Casa Blanca is een begrip voor hen die Moengo kennen uit haar glorietijd. Sinds jaar en dag wordt over dit prachtige huis in Amerikaans koloniale stijl gezegd dat het spookt....  

Bij de Warappakreek zag ik een WC in de openlucht. Hier, Stolkertsijver, was een mooie tuin aangelegd met een WC als bloempot. Nice!!!

Het is altijd weer mooi om op reis te gaan in Suriname. Ik probeer dan altijd datgene vast te leggen waarvan ik denk dat de meeste mensen het wel zien maar niet fotograferen omdat het niet toeristisch is. Echter wil ik het met de wereld delen zoals gezien door mijn ogen, en dan krijg je dit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten